ontwikkelaars van vastgoedverbetering en –management

Bosleeuw, Amsterdam

spraakmakend renoveren

Projectinformatie

Het wooncomplex de Bosleeuw werd in 2014 volledig gerenoveerd. Het gebouw uit 1942 kreeg een nieuwe schil waardoor alle appartementen naar een A-label gingen.

De renovatie was een ketensamenwerkingsproject van Stadgenoot, Mens Zeist en verschillende gespecialiseerde aannemers.
Het project De Bosleeuw kende nogal wat uitdagingen. Zo moest de renovatie in bewoonde staat uitgevoerd worden en ook de bijna-monumentale status maakte het niet eenvoudiger.

Meerwaarde door de keten

Eén van de bijzondere aspecten was dat de architect in dit project deel uitmaakte van de keten.
Iskander Pané (KAW-architecten) was hier van grote toegevoegde waarde, vertelt Koolwijk. “Architecten zijn vaak creatieve jongens en dat kan aanstekelijk werken. Normaal is een renovatieproject niet zo ingewikkeld en heb je de architect op een gegeven moment niet meer nodig, maar hier hadden we te maken met een bijna-monument. En omdat we met een budget werkten, moesten alle partijen concessies doen.

De architect had bijvoorbeeld een bepaald kozijn in gedachten. Dat was echter relatief duur en zou ten koste gaan van andere elementen in het gebouw.

Door gezamenlijk naar een andere oplossing te zoeken, is er een kozijn uitgekozen dat past binnen het budget en het gebouw recht aan doet. Mijn rol is het om dat gesprek te faciliteren, de processen duidelijk te krijgen en de verantwoordelijkheid bij de juiste partij leggen.”

Budget vereiste Slimmer denken en werken

Om die reden was het een moeilijk project voor opdrachtgever woningcorporatie Stadgenoot.

“De corporatie was samen met de hoofdaannemer al twee jaar bezig. Samen hadden ze al acht studies laten uitvoeren”, licht hij toe.

Toen kwam Noorderberg & partners aan boord. Samen met Stadgenoot en de ketenpartners werden de doelen vastgezet, werd het budget bepaald en werd er een projectteam samengesteld.

“Toen konden we binnen vijf maanden beginnen met de uitvoering”, vertelt Koolwijk. “En doordat we de doelen zo strak gedefinieerd hadden, konden we met elkaar bepalen waar nog in geïnvesteerd moest worden en waar geen geld meer aan uitgegeven hoefde te worden. Zo hebben we uiteindelijk 18.000 euro per woning kunnen besparen op eerdere plannen.”

Een groot deel van die besparing komt volgens Koolwijk door de ketensamenwerking. “Het uitvoerende team dat de proefwoning opleverde kwam bijvoorbeeld met heel andere en meer praktische inzichten, waardoor we veel kosten konden besparen.”

Het vervolg ….

De (keten)samenwerking van De Bosleeuw is verder gegaan.

“Als partijen elkaar echt gevonden hebben, kan ze ook meerwaarde bieden voor andere opdrachtgevers en samen nieuwe opdrachten binnenhalen. Onlangs begreep ik dat deze keten project een aanbesteding heeft gewonnen in Zaandam voor een andere woningcorporatie. ”