ontwikkelaars van vastgoedverbetering en –management

Woningverbetering in de Verkoop

Scenario-ontwikkeling in de Engelmondstraat, Waalre

Projectinformatie

Het idee om het onderhoud per woning uit te voeren en niet in een zogenaamde renovatietrein is afkomstig van adviseur Ruben Vrijhoef van Noorderberg & partners.

In de nieuwe methode wordt het traditionele seriematige plannen losgelaten.
Al in de voorbereidingen zijn de bewoners betrokken bij het maken van keuzes en het inplannen van de werkzaamheden in hun woning. Doordat bewoners zelf kunnen bepalen wanneer hun woning wordt aangepakt, uitvoeringsteams snel reageren op vragen van bewoners en alle verbeterpunten in een keer goed worden aangepakt, is de klanttevredenheid in dit project beloond met een uitzonderlijk 9,2 (KWH).

One-piece-flow

De ketensamenwerking bij dit project is door Woonstichting ’thuis geïnitieerd en in ketensamenwerking uitgevoerd met Noorderberg & partners (adviseur ondersteuning ketensamenwerking), Laudy Bouwbedrijven en Ontwikkeling (aannemer) , A.J. Loots (installateur) en overige co-makers. Het project omvat onder meer het vervangen van badkamers, toiletten, keukens, meterkasten en asbest vloerluiken. Door de nieuwe manier van werken is de doorlooptijd per woning uitzonderlijk kort, namelijk 7 dagen. Het principe van de opgestelde planningen is gebaseerd op de LEAN-methode van one piece flow.

Maximale productiviteit

De toegepast methode vraagt om een goede samenwerking in de hele keten. Dit heeft geleid tot maximale productiviteit door de inzet van allround vaklieden die verschillende disciplines beheersen en werkzaamheden van elkaar overnemen. Zo demonteert de sloper de radiator, het voorlijmen voor het tegelwerk gebeurt door de stukadoor, de loodgieter doet de opleveringsschoonmaak en de elektricien assisteert bij het afdekken van vloeren en trappen.

Een woning is tot op het half uur voorbereid en ingepland. Er wordt gewerkt in één stroom van bewerkingen per woning.

Er worden niet inéén keer 69 woningen ingepland, maar 69 keer één woning. De methode wijkt daarmee af van traditioneel uitgevoerde renovaties en onderhoudsprojecten.

De bewoner ervaart aanzienlijk minder overlast en de vlotte progressie van het werk is van uur tot uur zichtbaar.

Verder wordt er gewerkt zonder opzichter. Het uitvoeringsteam werkt volledig autonoom en levert de woning zelf op aan de bewoner.

De praktijk aan het woord