ontwikkelaars van vastgoedverbetering en –management

Een portiekflat als zovele (10 of 25 jaar)

Vanuit quick-wins naar een geoptimaliseerd resultaat

Projectinformatie

InBest wordt de prijswinnende ketensamenwerking van de Offenbachlaan herhaald met de ketenpartners KnaapenGroep, Noorderberg & Partners, Sankomij Installatietechiek en Heezen Bouw en Sloopwerken. Het gaat om het groot onderhoud aan 120 woningen van Woningcorporatie ’thuis in NaastenBest Oost.

Samen met de ketenpartners wordt op een innovatieve manier samengewerkt om sneller, efficiënter en goedkoper te bouwen.

Anders plannen

Noorderberg & partners is de voorbereidings- en realisatieplanning en de kick-off bouwplaatspersoneel georganiseerd door Feike Oosterhof. Met name de planning was in dit project niet eenvoudig vertelt hij. “Doordat in de portiekflats van vier etages een standleiding met asbest vervangen moest worden, werd het plannen ingewikkelder. Als de leiding vervangen wordt, zijn de vaklieden op vier etages tegelijkertijd in verschillende woningen bezig. Dat breekt het gebruikelijke renovatietreintje. Bovendien zijn er op dat moment veel meer werkmensen in de portiek dan normaal. Dat vraagt planningstechnisch nogal wat, vooral als je de overlast zoveel mogelijk wilt beperken.

“Op het gebied van begeleiding van ketenpartners was er in dit project niet veel werk, legt hij uit. “Omdat de ketenpartners al twee eerdere projecten samen hebben gedaan, zijn ze goed op elkaar ingespeeld. We zijn hier niet opnieuw gaan praten over bewonerscommunicatie en kwaliteitsissues. Deze expliciete doelstellingen zijn inmiddels impliciet en daarmee vanzelfsprekend geworden. Doordat we de keten zelfredzaam hebben gemaakt, hebben we ons deels overbodig gemaakt. Daarmee laten we ook zien dat als je ons inhuurt, je niet voor eeuwig aan Noorderberg & partners vastzit.” Maar het betekent volgens hem geenszins dat deze keten al uitgeleerd is.

Haalbaarheidstudie door de keten

“Nieuw in dit project was dat we aan de voorkant allerlei scenario’s hebben uitgedacht. En de ketenpartners gaan nog meer sturen op wat ze van elkaar kunnen leren tijdens de realisatie. Zo komt de zelflerende organisatie voor deze keten heel dichtbij.”