ontwikkelaars van vastgoedverbetering en –management

Loven, Tilburg

172 Arbeiderswoningen in een bekend wijk

Projectinformatie

Vier aannemers en een Tiwos geven in Tilburg inhoud aan het begrip ketensamenwerking.

Niet de directeuren, maar de projectleiders en de werkvoorbereiders bepalen wie wat doet bij de renovatie van 178 arbeiderswoningen in de wijk Loven. Het blijkt dat openheid en onderling vertrouwen kostenbesparend en kwaliteitsverhogend werken.

Ketensamenwerking

Zuiderveld van Noorderberg & partners: ,,Meestal blijft ketensamenwerking bij voorzichtige verkenningen.
Je moet je nek durven uitsteken. Niet ieder bedrijf durft dat. Bij ketensamenwerking ruilen de deelnemende bedrijven hun eigen belang in voor een gemeenschappelijk belang. Klinkt logisch, maar kan een branche waar wantrouwen de omgang zwaar beïnvloedt zo’n nobel doel wel waarmaken? Het projectteam-Loven had er geen moeite mee.”

Activity Based Costing

Voor alle ketenpartners is het bedrijfsrendement tevoren gegarandeerd: ze krijgen allemaal drie procent winst. Er is een uniform uurtarief afgesproken en er zitten geen verborgen kosten in het projectplan. Alles is transparant, een adviesbureau hoeft niet alles nog eens door te rekenen. De directeur van de hoofdaannemer: ,,Er zijn afspraken gemaakt hoe we mee- en tegenvallers verdelen. Of we profiteren allemaal, of we bloeden allemaal.’’