ontwikkelaars van vastgoedverbetering en –management

Limbeek, Eindhoven

One-piece-flow met een KWH van 9,2

Projectinformatie

De ketensamenwerking bij dit project is door Woonstichting ’thuis geïnitieerd. Samen met Laudy Bouwbedrijven en Ontwikkeling (aannemer) , A.J. Loots (installateur) en overige co-makers is bewust het traditionele manier van werken losgelaten.

Al in de voorbereidingen zijn de bewoners betrokken bij het maken van keuzes. Ook kozen bewoners het moment van uitvoering van de werkzaamheden in hun woning.

Als klanten zelf kunnen bepalen wanneer hun woning wordt aangepakt, moeten de uitvoeringsteams snel reageren. De voorspelbaarheid is anders.

Toch is de klanttevredenheid in dit project beloond met een uitzonderlijk 9,2 (KWH).

En toch …..

ìnhoudelijk niet het meest spannende project. Voor precies 100 woningen ondermeer het vervangen van badkamers, toiletten, keukens, meterkasten en asbest vloerluiken.

Per woning wel grote verschillen. In ene woning alles, bij de buren alleen een toiletvernieuwing en daarnaast een nieuwe keuken plus een nieuwe badkamer.

Het team wist dat alle varianten van KBT voor zouden komen. Alleen niet waar.

One Piece Flow

Het idee van een cellulaire fabriek, met daarin productie-eilanden, bestaat al heel lang. Quick Response Manufacturing (QRM) beschouwt dit zelfs als de ideale oplossing voor high mix, low volume productie. In plaats van productieketens te optimaliseren, wordt dan de capaciteitsbenutting van de productie-eilanden op elkaar afgestemd. Gemiddeld een zo groot mogelijke doorstroom realiseren blijft daarbij, net zoals bij Lean, het doel.

de nieuwe manier van denken en werken ontwikkeld.

Door de nieuwe manier van werken is de doorlooptijd per woning uitzonderlijk kort, namelijk 7 dagen. Het principe van de opgestelde planningen is gebaseerd op de LEAN-methode van one piece flow.

idee om het onderhoud per woning uit te voeren en niet in een zogenaamde renovatietrein is afkomstig van adviseur Ruben Vrijhoef van Noorderberg & partner

Maximale productiviteit

De toegepast methode vraagt om een goede samenwerking in de hele keten. Dit heeft geleid tot maximale productiviteit door de inzet van allround vaklieden die verschillende disciplines beheersen en werkzaamheden van elkaar overnemen. Zo demonteert de sloper de radiator, het voorlijmen voor het tegelwerk gebeurt door de stukadoor, de loodgieter doet de opleveringsschoonmaak en de elektricien assisteert bij het afdekken van vloeren en trappen.

Een woning is tot op het half uur voorbereid en ingepland. Er wordt gewerkt in één stroom van bewerkingen per woning.

Er worden niet inéén keer 69 woningen ingepland, maar 69 keer één woning. De methode wijkt daarmee af van traditioneel uitgevoerde renovaties en onderhoudsprojecten.

De bewoner ervaart aanzienlijk minder overlast en de vlotte progressie van het werk is van uur tot uur zichtbaar.

Verder wordt er gewerkt zonder opzichter. Het uitvoeringsteam werkt volledig autonoom en levert de woning zelf op aan de bewoner.

Kijk en luister