ontwikkelaars van vastgoedverbetering en –management

De gezamenlijke CV’s van Woonbedrijf en ‘thuis

Geoptimaliseerd CV-onderhoud in een pakket

De Eindhovense woningcorporaties Woonbedrijf en ‘thuis hebben een contract getekend met vier installatiebedrijven voor het onderhoud aan hun gezamenlijke woningvoorraad voor de komende drie jaar, met de intentie voor verlenging naar vijf jaar. Bijzonder aan het onderhoudscontract is dat de twee corporaties het installatieonderhoud aan hun woningen hebben samengevoegd.

Daarnaast gaan de vier installatiebedrijven Sankomij Installatietechniek, Kemkens, Alwako Installaties en Feenstra samenwerken om het onderhoudsproces zo goed mogelijk te optimaliseren met als doel het installatieonderhoud voor de klanten van de woningcorporaties beter en toekomstbestendiger te maken.

Waarom en waartoe

In het voorjaar van 2015 kwamen Stan van den Thillart, manager inkoop bij Woonbedrijf en Luc Reusken, manager vastgoedbeheer bij ‘thuis, op het idee om het installatietechnisch onderhoud van beide corporaties te koppelen.

Van den Thillart vertelt hoe de samenwerking is ontstaan: “Een collega van me is een dag meegereden met een monteur van Feenstra. Die ging van de huizen van Woonbedrijf naar die van ‘thuis en andersom. Het is niet logisch dat hij voor ons andere dingen moet doen dan voor ‘thuis terwijl het om dezelfde ketels gaat in min of meer dezelfde huizen.”

Voor ’thuis is de samenwerking met Woonbedrijf en de installatiebedrijven een volgende stap in het verder ontwikkelen van ketensamenwerking. Het was niet zo dat de bestaande contracten met de installatiebedrijven slecht waren, zegt Reusken.

“Dit is niet ontstaan vanuit een probleemsituatie. Stan en ik zaten samen en bedachten: ‘het gaat goed, maar misschien kan het beter.’ Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.”

Hij benadrukt dat de samenwerking voor ‘thuis geen doel op zich is. “Onze focuspunten zijn: de klant centraal, duurzaamheid en efficiëntie. Die worden beter geborgd door deze samenwerking en dat is de reden dat we ze aangaan.”

Het overleg tussen Van den Thillart en Reusken is de basis geweest voor de raamovereenkomst die op 15 april is gesloten door de woningcorporaties ‘thuis en Woonbedrijf en de installatiebedrijven Sankomij Installatietechniek, Kemkens, Alwako Installaties en Feenstra.

 

All-in contract op meerdere niveaus

Jeroen de Brouwer, projectleider van ‘thuis was nauw betrokken bij het opzetten van de samenwerking. Hij legt uit wat er bijzonder aan is. “Belangrijk is dat het een all-in-contract is.

Voorheen hadden we contracten met installateurs en dan waren allerlei dingen uitgesloten.

Nu hebben we de totale verantwoordelijkheid voor de installaties bij de bedrijven neergelegd. Daarnaast gaan we een langere samenwerking aan.

Wij sloten voorheen contracten per jaar af, nu doen we dat voor drie jaar met de intentie voor verlenging naar vijf jaar.” De belangrijkste voordelen voor woningcorporatie ‘thuis zijn makkelijk te benoemen. De Brouwer: “We willen de klant centraal stellen. En die wil geen discussies. Daarom ligt de volledige verantwoordelijkheid voor het onderhoud nu bij de installatiebedrijven.” Een ander voordeel is kostenbesparing. “Doordat we werken met een all-in-contract besparen we intern veel geld. Voorheen moesten we honderden verschillende facturen betalen, daar ging veel tijd in zitten”, aldus De Brouwer.

Anton van der Aa, hoofd service bij Sankomij Installatietechniek, bevestigt dat. “Door het contract dat we nu gesloten hebben, zijn er minder administratieve handelingen, ook voor ons.

Voorheen gingen veel werkzaamheden op basis van uurtje-factuurtje. Nu zijn er verschillende eenheidsprijzen in het contract opgenomen.” Hij is enthousiast over de samenwerking met de andere installatiebedrijven. “Tijdens eerdere overleggen zag ik al dat de planners van de verschillende bedrijven onderling in gesprek waren. Ze hebben dezelfde taken, alleen binnen een andere organisatie en kunnen makkelijk informatie uitwisselen over hun werk. Zo leer je elkaars slimmigheden toepassen en dat is volgens mij ook een doel van deze samenwerking.” Nadelen aan het samenwerken met andere installatiebedrijven ziet hij niet. “Het pakt tot nu toe heel positief uit. Iedereen is open over zijn handelswijze en we kunnen ook echt bij elkaar in de keuken kijken.” Sankomij werkte voorheen voor beide woningcorporaties. Het bedrijf is tevreden over de nieuwe raamovereenkomst. “Het geeft toch vertrouwen dat beide partijen verder willen met ons.”

Ook Henk Raaijmakers, directeur van Feenstra Eindhoven, is blij met de getekende raamovereenkomst. “We werken al meer dan 25 jaar voor zowel Woonbedrijf als ‘thuis. Het is goed dat we nu duidelijke afspraken maken over het onderhoud en dat we met alle installateurs onder dezelfde voorwaarden en op dezelfde manier gaan werken. Nu is het zaak om de beste elementen uit alle bedrijven te halen en dat te perfectioneren, zodat al onze klanten het behaaglijk hebben met een veilige installatie.”

Kemkens heeft een lange geschiedenis met Woonbedrijf, vertelt Frans Kuijpers, hoofd service van Kemkens. Een vergaande vorm van samenwerking tussen installatiebedrijven zoals hier is toegepast, is volgens hem uniek. “Het is erg prettig om het nu eens samen te doen. De concurrentie is weggevallen, omdat we hier allemaal voor dezelfde prijzen werken. De meeste corporaties willen dit soort samenwerkingen niet. Ook de samenwerking tussen Woonbedrijf en ‘thuis is bijzonder. Je ziet niet vaak dat corporaties op deze manier samenwerken. Het is goed dat ze hun krachten bundelen.”

Henk Evers is directeur van Alawako installaties, de kleinste van de deelnemende bedrijven. Hij heeft het één en ander geleerd tijdens de voorbereiding van de raamovereenkomst. “Ik ben normaal iemand van lange halen snel thuis. Dat vraagt mijn werk ook van me. Ik heb nu geleerd dat het soms nodig is om het proces op je in te laten werken. Het is goed dat we nu de overeenkomst hebben gesloten, maar er is nog een hoop te doen.”

Met name op het gebied van verduurzaming hoopt hij in de komende jaren met de andere installatiebedrijven een slag te kunnen slaan. “We gaan niet alleen maar cv’s plaatsen. Eén van de voordelen van de samenwerking is juist dat we nieuwe dingen kunnen bedenken, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. En het heeft veel voordelen om dat gezamenlijk te doen, in plaats van ieder voor zich.”

Begeleiding

Dirk Zuiderveld van Noorderberg & partners begeleidde het opzetten van de samenwerking van de installatiebedrijven in opdracht van Woonbedrijf en ‘thuis.

Hij noemt het tekenen van het contract een mooi moment. “Het is een mooie dag, de eerste van de komende vijf jaar.”

Hij is erg te spreken over het vertrouwen dat de installatiebedrijven in elkaar getoond hebben. “Ze zeggen wel eens vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Maar zo werkt het niet. Deze mensen hebben laten zien dat als je vertrouwen geeft, krijg je het gewoon terug.

En dat geldt niet alleen voor het vertrouwen tussen de bedrijven. Ook het vertrouwen naar binnen, naar je eigen mensen, is belangrijk.

Er gaat echt niets fout als je je medewerkers meer verantwoordelijkheid geeft.” Het tekenen van de overeenkomst is volgens Zuiderveld een mooi begin, maar het betekent niet dat de bedrijven nu op hun lauweren kunnen gaan rusten. “We hebben nu iets gecreëerd, maar we moeten wel zorgen dat het goed blijft gaan. Het is dan ook belangrijk dat we spelregels maken om de samenwerking vorm te geven, dat is de volgende stap in het proces.”