ontwikkelaars van vastgoedverbetering en –management

Een must voor Bouwsector

In het nieuwe boek van Rudy Gort 'Lean vertaald naar projecten' vertaalt hij de lean-theorie naar projecten.

Hoe kan het dat we allemaal een goed resultaat voor onze klanten willen neerzetten, en toch moeite hebben iedereen daartoe te bewegen? Hoe komt het dat wanneer we een topproject draaien, de ingrediënten van succes niet de basis worden voor het volgende project? En hoe komt het dat we wel weten wat belangrijk is voor succes, maar dit toch niet belangrijk maken?

Zo heb ik nog veel meer vragen die me aan het denken zetten als ik bedrijven zie die moeite hebben het beste uit zichzelf en dus de mensen te halen. Want juist de bedrijven die wel willen, maar nog niet weten hoe, help ik graag. Dat geeft me energie! En dat is ook de reden waarom ik drie jaar geleden ben begonnen al mijn kennis en ervaringen hierover op te schrijven.

Dat heeft in 2015 geresulteerd in het boek ‘Lean vertaald naar projecten – samen leren bouwen aan innovatievermogen’. Dat wordt zeer goed ontvangen, zoals de recensies laten zien.

Halen we eruit wat erin zit?

Waarom lean? Omdat ik er van overtuigd ben dat deze denk- en werkwijze ons nog veel meer kan brengen.

Helaas wordt het vaak slecht begrepen en oppervlakkig toegepast. Dat is zonde. Het boek is speciaal gericht op projectgedreven organisaties, omdat die vertaalslag – gezien de herkomst van lean uit productie – nog eens extra lastig is. Terwijl lean gaat over samen leren leren en daarin en daarmee telkens ietsje beter worden.

Zo breng je een innovatiemotor op gang die ongekend is. Dat vermogen hebben we in ons, helaas spreken we het te weinig aan!

Medicijn of andere gewoontes?

Hoe doe je dat? Dat is een begrijpelijke vraag, maar ook een gevaarlijke. We neigen direct naar de tools te stappen zonder eerst te kijken naar het waarom.

Het is net als bij pijn; je kunt wel een pilletje nemen en het symptoom bestrijden, maar daarmee neem je niet de oorzaak weg. Het gevolg is dat we pilletjes nodig blijven hebben, zie het als nog meer tools en aanverwante consultancy. Dat is geen langetermijnoplossing. Die gaat natuurlijk over de bronoorzaak.
De aanpak daarvan duurt vaak veel langer en vereist veel meer van onszelf, zoals oude gewoontes afleren en nieuwe aanleren.

En daar zit net de crux.

Het komt dichtbij en we moeten zelf aan de bak. Au, dat was niet de bedoeling! De huidige werkelijkheid is soms een pijnlijke en daar moet je doorheen.

Het begint bij bewustwording én een verlangen, dit potentiaalverschil zet je in beweging. Tenminste, als je echt wilt! Wil je niet? Dan gebeurt er ook niets. Alles is een keuze. Het is zonde wanneer je blijft vechten in het oude systeem, vecht dan voor iets beters. Stop met negatieve energie. Gebruik diezelfde energie voor iets positiefs. Je zult merken dat daarmee het werkplezier terugkomt en anderen positief besmet worden. Have fun!