ontwikkelaars van vastgoedverbetering en –management

Vestingstraat, Breda

Maecenas vel risus et lectus fermentum accumsan vitae sed tortor

Projectinformatie

Samen met Wonen Breburg en Huybregts Relou laten wij u graag een renovatieproject zien aan de Vestingstraat te Breda. Hier worden 76 woningen onderworpen aan groot onderhoud.
Er is sprake van asbest in de woningen. Ondanks het advies van de GGD dat de woningen veilig zijn, is er voor gekozen om alle asbest tijdens het groot onderhoud te verwijderen. Bovendien wordt het energielabel geüpgraded naar een B of een C, afhankelijk van de keuze van de huurder voor een HR-combiketel. De isolatie van het dak en de gevel wordt aangepakt, waar nodig krijgen de woningen een nieuwe badkamer, keuken en toilet. Ook de kozijnen worden vernieuwd, voorzien van HR++glas.

Met 50 vaklieden dobbelen

De methode die ik hier hanteerde, was dat ik vijf tafels nam met elk honderd dominostenen. De deelnemers aan de tafels kregen de opdracht om alle stenen in een keer om te laten vallen. Dan krijg je vragen als: Hoe verdelen we de taken? En, wat gaat er mis als de stenen niet in één keer omvallen? Dat laat ik de deelnemers drie tot vier keer doen, waardoor ze de kans krijgen zichzelf te verbeteren. En dat helpt ze weer om ook op de bouw slimmer samen te werken. Die dominostenen laten mooien dingen zien”, legt hij uit. Wordt er dan niet lacherig gedaan over die dominosteentjes door die stoere bouwvakkers? “Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Als je goed uitlegt waar het toe dient, begrijpen ze snel dat het erg nuttig kan zijn.”

Social-Return

Een belangrijk aspect van dit project is social return. Hij legt uit dat Huybregts Relou het erg belangrijk vindt om iets terug te doen voor de maatschappij. In dit geval behelsde dat het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Op een bouw moet ongeveer 60% van het werk door specialisten gedaan worden. Maar in de dagelijkse werkelijkheid doen zij ook de 40% niet-specialistisch werk. Dat kan bijvoorbeeld zijn de bouwplaats opruimen of spullen sjouwen. Als je dat werk laat doen door die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, geef je hen een kans en kan de vakman zich bezighouden met waar hij voor opgeleid i