ontwikkelaars van vastgoedverbetering en –management

Kleiburg, Amsterdam

Tetris in de Bijlmer

Project

Begin 2011 heeft Noorderberg leiding gegeven aan een consortium van van Wijnen & van Ieperen voor de pre-selectiefase door corporatie Rochdale voor de projectontwikkeling en renovatie van de ‘Kleiburg’ in Amsterdam Zuid-Oost. Bijzonder in deze was dat Rochdale een haalbaar plan wilde waarbij de woningen werden overgenomen.

Veertig partijen hebben zich ingeschreven, slechts vier konden door naar de volgende fase, waaronder wij.

Williamsburg

Midden jaren ’90 was de wijk Williamsburg, door inwoners ook wel liefkozend ‘Billburg’ genoemd in Brooklyn éen van de afvoerputjes van de stad New York.

In ampel drie jaar tijd ontwikkelde deze onooglijke buurt zich in rap tempo tot de happening place to be.

De buurt is als het ware een verlengstuk van de East Village, de meest trendy buurt op Manhattan, maar tegenwoordig veel te duur voor studenten, jonge kunstenaars en andere beginnende, niet gefortuneerde Newyorkers.

Tetris

Een van de oudste computerspelletjes is een inspiratiebron geweest. Bij Tetris dient men te proberen om met verschillende vallende blokjes zoveel mogelijk horizontale lijnen vol te krijgen, het lastige en grappige van deze game is dat de blokjes verticaal en horizontaal verschillen en gedraaid kunnen worden.

Concept

Om invulling te geven aan de kernambities dient er een mix te zijn van verschillende functies (Wonen, Woon-Werk en BOG (Horeca/retail/ Food court, Zorg)) en per functie zijn er diverse varianten.

  • Dit leidt tot een concept waarbij de voorzieningen in de plint worden opgenomen en er een goede aansluiting wordt gevonden met het park.
  • Vervolgens vormt de dichte gallerij (en eventueel de boven gelegen laag) de plek voor de ondernemers. Hierbij kan ook invulling worden gegeven aan woon/werk units.
  • In de lagen daar boven komen de woningen in flexibele (standaard) afmetingen. Bij deze woonunits moet worden gedacht aan standaard units vanaf ca. 50 m2 en vervolgens aan een veelvoud van 25 m2. Hierdoor kan op een flexibele wijze gemixt invulling worden gegeven aan de behoefte van de verschillende doelgroepen en ontstaat dus een effect dat relatief kleine clusters van studenten verspreid over het gebouw naast de dure huur en goedkopere koop zullen wonen.

Ons voorstel kenmerkte zich door een Tetrisvormgeving met op Billburggeënte marketing. Ketensamenwerking leidde tot (substantieel) lagere renovatiekosten en dus eenvoudiger financiering, welke overigens grotendeels geborgd was.